MENILAI RISIKO ANDA SEBELUM OSTEOPOROSIS BERLAKU

Pengesanan awal adalah penting. Bercakap dengan doktor anda tentang menilai risiko patah tulang anda. Doktor anda boleh mengatur untuk menguji ketumpatan mineral tulang anda, atau BMD, yang dinilai dengan imbasan DEXA. Keputusannya akan membantu GP mengetahui jika anda perlu mengambil langkah untuk meningkatkan kesihatan tulang anda. Bercakap dengan doktor anda mengenai mendapatkan imbasan DEXA untuk menilai kesihatan tulang anda.

APA ITU IMBASAN DEXA?1

DEXA ADALAH RINGKASAN UNTUK ABSORPTIOMETRI SINAR-X DWITENAGA (DUAL-ENERGY X-RAY ABSORPTIOMETRY).

Ini ialah ujian yang mengukur ketumpatan tulang anda di tulang belakang dan pinggul – iaitu tulang yang paling banyak terjejas oleh osteoporosis. Keputusan imbasan disebut skor-T, yang membantu mendiagnosis osteoporosis dan menentukan jika anda berisiko mengalami patah tulang di masa depan. Imbasan DEXA boleh didapati di kebanyakan hospital, kemudahan pengimejan perubatan dan bahkan ada penyedia DEXA mudah alih.

MENGAPA SAYA PERLU MELAKUKAN IMBASAN DEXA?

Imbasan ketumpatan tulang ialah alat penting yang membantu doktor untuk mendiagnosis osteoporosis, kerana ia memberi mereka cara untuk menilai risiko patah tulang masa depan anda.

Imbasan DEXA akan membantu doktor anda memutuskan jika mereka perlu mengambil langkah untuk meningkatkan kesihatan tulang anda.

APA YANG DITUNJUKKAN OLEH IMBASAN?

Imbasan akan memberikan keputusan yang disebut skor-T. Ini membandingkan skor ketumpatan tulang anda dengan skor purata orang dewasa muda yang sihat.

Skor ini akan menentukan sama ada anda mempunyai tulang normal, ketumpatan tulang yang rendah (juga disebut osteopenia) atau osteoporosis. Ini akan membantu membimbing keperluan rawatan anda dan memantau perkembangan anda dari semasa ke semasa.

SKOR-T BMD SAYA – APAKAH MAKNANYA?1

SKOR T BMD KEPUTUSAN LANGKAH YANG PERLU ANDA AMBIL
–1 atau ke atas Tulang sihat Mengekalkan tulang sihat

Lakukan senaman menahan berat badan secara berkala dan menjalani diet yang sihat dengan kalsium dan vitamin D yang mencukupi

Antara –1 hingga –2.5 Osteopenia Lawati doktor anda untuk rancangan untuk mengurangkan kehilangan tulang selanjutnya

Doktor anda akan mencari punca ketumpatan tulang yang rendah dan menilai risiko fraktur anda. Sekiranya tulang anda sudah patah, ubat osteoporosis mungkin dimulakan.

–2.5 atau lebih rendah Osteoporosis Lawati doktor anda untuk memulakan rawatan untuk mengurangkan risiko fraktur

Doktor anda mungkin memulakan rawatan dengan ubat-ubatan osteoporosis tertentu dan memastikan anda mempunyai tahap kalsium dan vitamin D yang mencukupi.

References – Ask your doctor for a bone scan

1 Healthy Bones Australia. Diagnosis. healthybonesaustralia.org.au/osteoporosis-you.