TIDAK PERNAH TERLALU LEWAT UNTUK MULA MELINDUNGI TULANG ANDA DARIPADA OSTEOPOROSIS

Osteoporosis ialah penyakit yang menyebabkan tulang anda lemah dan cenderung untuk patah semasa melakukan aktiviti seharian. Sekiranya anda menghidap osteoporosis, perkara seperti memperbaiki diet anda, meningkatkan aktiviti fizikal anda, dan mengambil vitamin semuanya penting untuk kesihatan anda secara keseluruhan.

Tetapi jika anda sudah mengalami fraktur, perubahan ini mungkin tidak mencukupi. Sekiranya anda tidak merawat osteoporosis anda selepas fraktur, tulang anda akan terus lemah, menjadikan anda lebih berisiko untuk fraktur yang berpotensi melemahkan. Wanita yang mengalami fraktur hingga lima kali lebih berkemungkinan mengalami fraktur lain dalam setahun.1

BAGAIMANA ANDA MERAWAT OSTEOPOROSIS?

ANDA BOLEH MERAWAT OSTEOPOROSIS DENGAN KOMBINASI PRESKRIPSI UBAT DAN PERUBAHAN GAYA HIDUP.

Ubat osteoporosis membantu menguatkan tulang anda dan mengurangkan risiko fraktur pada masa akan datang. Rawatan dapat mengurangkan risiko fraktur pinggul hingga 40%, fraktur tulang belakang 30-70% dan fraktur bukan tulang belakang sebanyak 15–20%.2

 • Anda dan doktor akan menentukan rawatan paling baik untuk anda, dengan mengambil kira keadaan perubatan lain.
 • Ubat osteoporosis boleh didapati dalam bentuk tablet, suntikan atau infusi.
 • Bergantung pada ubatnya, ia boleh diambil setiap hari, sebulan sekali atau paling sedikit satu hingga dua kali setahun.
 • Makanan tambahan kalsium dan vitamin D juga berfungsi bersama dengan ubat osteoporosis anda. Doktor anda akan mengesyorkannya sekiranya anda memerlukannya.

Langkah mudah lain untuk menyokong kesihatan tulang anda termasuk diet yang sihat dengan pengambilan banyak kalsium dan vitamin D, dan melakukan senaman menahan berat badan secara berkala.

BAGAIMANA UBAT OSTEOPOROSIS BERFUNGSI?

Tulang ialah tisu yang hidup dan tumbuh dan selalu ‘berbalik’. Ini bermaksud tulang baharu terbentuk sementara tulang yang lebih tua dipecahkan oleh badan. Tetapi jika anda menghidap osteoporosis, pembinaan semula tulang tidak dapat berlaku pada kadar yang sama, dan lebih banyak tulang hilang daripada dibina. Ini menjadikan tulang anda merosot, menjadi lemah dan cenderung untuk patah.3

Ubat-ubatan osteoporosis berfungsi dengan menjadikan osteoklas (sel yang memecah tulang) menjadi kurang aktif, sementara membiarkan osteoblas (sel yang membentuk tulang baharu) lebih aktif. Sebilangan ubat osteoporosis berfungsi terutamanya dengan melambatkan kadar tulang anda dipecahkan. Fungsi yang lain dengan mempercepat proses pembinaan tulang. Kedua-dua jenis ubat ini menguatkan tulang dan mengurangkan risiko fraktur.2

Bercakap dengan doktor anda untuk mengetahui jenis rawatan yang paling baik untuk anda.

Calendar

CARA MENGAMBIL UBAT OSTEOPOROSIS2

Penting untuk mengambil preskripsi ubat osteoporosis anda seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

 • Sekiranya anda mengambil ubat osteoporosis anda setiap hari, anda perlu ambil pada masa yang sama setiap hari.
 • Sekiranya anda mengambil ubat osteoporosis anda pada setiap bulan, enam bulan atau tahunan, tetapkan peringatan dalam kalendar anda untuk membantu anda mengingat waktu anda memerlukan ubat anda seterusnya.
 • Mengambil ubat yang betul dengan cara yang tepat sangat penting untuk mengekalkan tulang yang kuat.

Kesan sampingan daripada ubat osteoporosis jarang berlaku.

 • Ubat anda akan disertakan dengan risalah yang menyenaraikan perkara yang perlu diperhatikan.
 • Sekiranya anda mengalami kesan sampingan, anda perlu memaklumkan kepada doktor anda.
Years

BERAPA LAMA SAYA PERLU MENGAMBIL UBAT?2

Rawatan osteoporosis hanya berkesan sekiranya diambil dengan betul.

 • Osteoporosis ialah keadaan jangka panjang dan ubat anda mungkin perlu diambil selama bertahun-tahun.
 • Apabila anda terus menjalani rawatan, anda boleh mendapat manfaat daripada peningkatan ketumpatan mineral tulang, pengurangan kehilangan jisim tulang dan terus mengurangkan risiko fraktur anda.
 • Doktor anda dapat menilai tindak balas anda terhadap ubat dengan imbasan DEXA setiap 1-2 tahun.

Ingat, penting untuk terus mengambil ubat anda. Sekiranya anda mempunyai masalah, jangan hentikan ubat osteoporosis anda tanpa berbincang dengan doktor anda.

Menghentikan ubat anda boleh meningkatkan kemungkinan patah tulang yang boleh mempengaruhi gaya hidup dan kebebasan anda.

DI SAMPING PENGAMBILAN UBAT, APA YANG SAYA BOLEH LAKUKAN UNTUK MEMBANTU DIRI SENDIRI?

References – Exercise & diet for bone health

1 International Osteoporosis Foundation. Love your bones: Protect your future. 2016. osteoporosis.foundation/educational-hub/material/brochures.

2 International Osteoporosis Foundation. That’s osteoporosis. A compact guide to osteoporosis and its prevention and treatment. 2019. osteoporosis.foundation/educational-hub/material/patient-resources.

3 Healthy Bones Australia. Calcium and bone health. 2020. healthybonesaustralia.org.au.

4 International Osteoporosis Foundation. Prevention. osteoporosis.foundation/health-professionals/prevention.

5 Healthy Bones Australia. Exercise and bone health. healthybonesaustralia.org.au.

6 International Osteoporosis Foundation. Love your bones: Protect your future. 2016. osteoporosis.foundation/educational-hub/material/brochures.

7 Cooper C. Am J Med 1997;103:12S-17S; discussion 17S-19S.